اختلال خوردن یا اختلال تغذیه

اختلال خوردن یا اختلال تغذیه چیست؟

اختلال خوردن یا اختلال تغذیه یکی از اختلالات روانشناختی است که سبب می گردد افراد حالات متفاوتی در غذا خوردن داشته باشند فرضا فردی دچار پرخوری بوده و مدام در هر زمان مشغول خوردن است و از طرفی فردی به خود گرسنگی می دهد و غذایی نمی خورد و..

به طور کل زمانی که فرد تغذیه درستی نداشته باشد و در غذا خوردن و نحوه آن مشکل داشته باشد مبتلا به اختلال خوردن می باشد.

یکی از نکات مهم در اختلال خوردن نیز این است که این اختلال زندگی افراد را تحت شعاع قرار می دهد و به نوعی سبک زندگی افرادی که دچار اختلال تغذیه می باشند نیز مختل می گردد.

انواع اختلال تغذیه یا اختلال خوردن

  • اختلال پرخوری
  • اختلال بی اشتهایی عصبی
  • اختلال خوردن ( پرخوری یا پر اشتهایی عصبی )
  • اختلال محدودیت غذا
  • و..

۱.منظور از اختلال پرخوری چیست؟

افرادی که دچار اختلال پرخوری هستند نیز به شدت درگیر غذا خوردن می باشند. این اختلال یکی رایج ترین اختلالات تغذیه ای می باشد.

این اختلال در هر فردی در هر سن و سالی بروز پیدا می کند اما بیشترین کسانی که مبتلا به این نوع اختلال خوردن می شوند، افراد میانسال هستند.

یکی از مشخصه های این اختلال علاوه بر پرخوری، این است که افرادی که دچار اختلال پرخوری هستند دارای اضافه وزن می باشند.

۲.اختلال بی اشتهایی عصبی

اختلال بی اشتهایی عصبی را با نام دیگری به اسم آناروکسیا هم می شناسند.

افرادی که مبتلا به بی اشتهایی عصبی هستند همانطور که از نامش مشخص است تمایلی به غذا خوردن ندارند زیرا از اینکه بر وزنشان اضافه شود ترس بسیار زیاد و بیش از حدی دارند.

این اختلال عموما زمانی در فرد ایجاد می گردد که وی به سبب اتفاق نامطلوبی به غذا خوردن تمایلی نداشته یا به سبب اینکه ورزشکار است و قصد دارد در ورزشی که در آن مشغول است خصوصا ورزش ژیمناستیک یا فرضا دو میدانی یکی از بهترین ها باشد بنابراین کمترین میزان مواد غذایی را به بدن خود می رساند.

فرقی نمی کند افراد در چه جنسیتی باشند این اختلال هم در پسران و هم در دختران در هر سنی ممکن است بروز یابد.لذا جالب توجه است ابتلا به اختلال بی اشتهایی عصبی بسیار می تواند برای افراد خطر آفرین باشد و سیستم ایمنی بدن ایشان را به خطر بیندازد..

بنابراین افرادی که مبتلا به این اختلال هستند نیاز به درمان در اسرع وقت دارند و توصیه می گردد علاوه بر مراجعه به دکتر تغذیه در اولین فرصت از روانشناس فردی کمک گیرند.

فرد با وجود اینکه دچار کمبود وزن می باشد با این وجود ترس شدید از اضافه وزن کردن دارد.

عموما اغلب این افراد کمبود وزنی که دارند را انکار می کنند.

۳.اختلال خوردن ( پرخوری عصبی )

افرادی که مبتلا به اختلال خوردن یا اختلال بولیمیا هستند نیز عادت به پرخوری کردن دارند اما پس از پرخوری هر آنچه که می خورند را بالا می آورند.

اکثر افرادی که مبتلا به این نوع اختلال خوردن هستند نیز زنان می باشند که اغلب اختلال خوردن در دوران نوجوانی و حتی جوانی به سراغ افراد می رود.

این افراد غذاهایی در حجم بسیار بالا می خورند و برای اینکه از اضافه وزن پیدا کردن جلوگیری کنند با تلاش برای بالا آوردن نیز سعی می کنند هر آنچه خورده بودند استفراغ کنند و یا با ورزش های بسیار سخت و طاقت فرسا پرخوری خود را جبران می کنند.

همچنین این افراد پس از پرخوری های خود جهت جلوگیری از چاق شدن بسیار سعی می کنند مدام به خود روزه بدهند.این افراد با اینکه پرخوری عصبی دارند ولیکن از بابت میزان وزن خود ترس و نگرانی بسیاری دارند و نگرانی آن ها در راستای این است که چاق نشوند.

از جمله عواملی که سبب می گردد افراد دچار این اختلال گردند عبارتند از:

  • ممکن است این اختلال در فرد به صورت ژنتیکی باشد
  • فرهنگ غلط خانواده
  • فشارها و سختی هایی که در اجتماع وجود دارند سبب می گردد فرد برای لاغر ماندن به خود فشار بیاورد فرضا مقایسه خود با وزن ایده آلی که در سایر کشورها وجود دارد و..
  • فرد استرس زیادی را در زندگی خود به دوش می کشد
  • و..

درمان اختلالات خوردن

بسیار مهم است که افراد علاوه بر بهره گیری از مشاوره دکتر تغذیه از کمک های تخصصی روانشناس بهره مند گردند لذا در اغلب اوقات اگر میزان اختلال فرد به حدی باشد که نیاز به مصرف دارو جهت درمان پیدا کند دکتر روانشناس افراد را به روانپزشک ارجاع می دهد.

انواع درمان اختلال خوردن

تقریباً به اندازه انواع خود اختلالات خوردن، انواع درمان اختلال خوردن وجود دارد. دلیل این امر آنست که اختلالات مختلف تغذیه ای به رویکردهای مختلفی نیاز دارند و شدت اختلال در خوردن ممکن است روش درمانی انتخاب شده را القا کند. نکته اصلی در یافتن نوع صحیحی از درمان اختلال خوردن است که بهترین نتیجه را برای فرد دارد.

کمک به درمان اختلال خوردن و بی اشتهایی و پرخوری عموماً در مراکز درمانی، از طریق روانپزشکان و روانشناسان و از طریق گروه های مبتنی بر جامعه در دسترس است. انواع درمان های اختلال خوردن عبارتند از:

  • مراقبت های پزشکی حاد، معمولاً از طریق بیمارستان
  • مراقبت های روانپزشکی در حال انجام، احتمالاً شامل دارو
  • برنامه های سرپایی، به طور معمول مختص اختلال خوردن است
  • مشاوره های تغذیه ای مخصوص درمان اختلال خوردن
  • مشاوره روانشناسی اختلال خوردن
  • گروه درمانی / خودآزمایی


مشاوره روانشناسی و مشاوره تغذیه برای درمان اختلال خوردن

اختلالات خوردن جزء بیماری های روانی است و بنابراین، مانند هر بیماری روانی دیگر، درمان اختلالات خوردن اغلب شامل مشاوره روانشناسی است. این نوع درمان برای اختلالات خوردن ممکن است بر ایجاد زندگی یا مهارت های روانشناختی یا تجزیه و تحلیل علت اختلال خوردن متمرکز باشد. انواع مشاوره های استفاده شده عبارتند از:

رواندرمانی برای مسائل روانشناختی پشت اختلال خوردن

شناخت درمانی رفتاری (CBT) – برای به چالش کشیدن الگوهای فکری و اقدامات پیرامون رفتارهای غذایی

گروه درمانی گروه درمانی به رهبری حرفه ای می تواند به عنوان بخشی از CBT، به عنوان پشتیبانی و به عنوان یک محیط یادگیری استفاده شود

مشاوره تغذیه ای ممکن است همراه با هر یک از روشهای درمانی دیگر چه در ابتدا و چه به صورت مداوم استفاده شود.

درمان گروهی برای اختلالات خوردن

گروه های پشتیبانی و درمان های خودگام نیز می توانند بخشی از درمان موفقیت آمیز اختلال خوردن باشند. گروه های پشتیبانی ممکن است حاوی یک متخصص بهداشت روان باشند، اما اغلب توسط همسالان اداره می شوند. برخی از گروه ها بخشی از یک برنامه درمانی ساختار یافته هستند، در حالی که گروه دیگر ماهیت بیشتری دارند. گروه های پشتیبانی می توانند با ملاقات با دیگران که شخصاً مسائل مربوط به غذا خوردن را درک می کنند، به فرد کمک کنند تا از طریق درمان معالجه شود.

 

ما را دنبال کنید